Gouda 750

GOUDA750_PIJL_GeefGoudaDoor_2021_RGB_DIGITAAL

Gouda viert 750 jaar stadsrechten!

Op 19 juli 2022 is het 750 jaar geleden dat Graaf Floris V van Holland stadsrechten verleende aan Gouda. Een jaar vol feestelijkheden en een uitgelezen moment om de stad mooier en leuker te maken. Ook Brak en Eijlers heeft hier een steentje aan bijgedragen.

Brugwachtershuisje

Het brugwachtershuisje aan de Korte Vest is gebouwd als dagverblijf voor de brugwachter van de Kleiwegbrug. Sinds 1871 staat dit huisje aan de doorgaande vaarroute van de Gouwe naar de Karnemelksloot en de Breevaart richting Reeuwijk en Bodegraven en is nog steeds in gebruik.

De afgelopen jaren maakte het huisje een verwaarloosde indruk en is besloten het huisje te restaureren. Besloten werd om de kenmerkende dakopbouw met zinken Piron terug te plaatsen en ook de rondgaande houten attiek terug te brengen.

Brak & Eijlers heeft in samenwerking met de architect de constructie van het Brugwachtershuisje onderzocht en het ontwerp-, en reconstructieplan begeleid.

Het brugwachtershuisje werd feestelijk geopend door wethouder Thierry van Vugt.

DSC_3779 brugwhuis

Glaspanelen Stadhuis Gouda

Aan de oostelijke stadhuisgevel zijn in opdracht van de gemeente Gouda twee glazen panelen opgehangen met daarop de namen van de gevallenen in de oorlog.

Omdat de ledesteen en het gevelmetselwerk van dit historische gebouw nogal zacht is, was het ontwikkelen van een stevige, vandalismebestendige constructie met een zo weinig mogelijk buigend moment, een uitdaging.

In overleg met de gemeente en architect is gekozen voor een frame van lasbaar messing met een unieke bevestigingsconstructie die de zware 3 laags glaspanelen met een optimale schuifspanning tussen strips en het gebruikte natuursteen kunnen dragen.

De gehele constructie was op tijd klaar om de gevallenen te herdenken tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

DSC_3778 naamtableau
GOUDA750_ONDERBALK_GeefGoudaDoor_RGB_DIGITAAL